

2nd Summer School

Advancing Careers in Research and Innovation

Agenda

22-26 September 2025

International Centre for Cancer Vaccine Science University of Gdańsk Kładki 24 street, Gdańsk, Poland



Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or European Research Executive Agency. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.





Day 1: Career Development and Scientific Leadership

22 Sep 2025

08:30 - 09:00	Registration and welcome coffee	
09:00 - 09:30	Opening word & Introduction	
09:30 - 11:00	Assessment of the 'now' & career planning. How can Al support decision taking? Lecturer: Daniel Mertens Short break (15 min)	SCIENTISTS NEED MORE SCHILLER & MERTENS
11:15 - 12:45	How to change behavior and attitude to advance your career Lecturer: Daniel Mertens Lunch break (45 min)	SCIENTISTS NEED MORE SCHILLER @ MERTENS
13:30 - 15:00	Inspirational leadership, attracting and retaining talent. Is new technology a help or obstacle? Lecturer: Daniel Mertens Short break (15 min)	SCIENTISTS NEED MORE SCHILLER & MERTENS
15:15 - 16:45	How to take decisions in a scientific context Lecturer: Daniel Mertens	SCIENTISTS NEED MORE SCHILLER & MERTENS





Day 2: Research Productivity and Digitalisation

23 Sep 2025

08:30 - 09:00	Registration and welcome coffee	
09:00 - 10:30	Empowered Academics, Sustainable Futures: Connecting Personal, Professional & Planetary Well-being Lecturer: Ela Kurtcu Short break (15 min)	Steinbeis
10:45 - 12:15	Al compliance for research Lecturer: Evita Milan Lunch break (45 min)	Steinbeis
13:00 - 14:30	Responsible and ethical use of AI tools Lecturer: Evita Milan <i>Short break (15 min)</i>	Steinbeis
14:45 - 16:15	Researchers and data flow: A journey in a distributed research infrastructure Lecturer: Gianluca Romanin	CEERIC Central Curopean Research Infrastructure Convortium
18:30 - 19:30	Social programme: Guided city tour to visit the Old Town of Gdańsk. For registered participants, free of charge.	





Day 3: Research Funding – Workshop on Proposal Writing

24 Sep 2025

Registration and welcome coffee 08:30 - 09:00 09:00 - 09:30 Introduction & overview acrosslimits Lecturer: Rebecca Zammit acrosslimits 09:30 - 10:00 Identifying and building the consortium Lecturer: Rebecca Zammit Short break (15 min) 10:15 - 11:15 Building a project concept acrosslimits Lecturer: Rebecca Zammit 11:15 - 12:15 Writing project objectives & acrosslimits corresponding KPIs Lecturer: Rebecca Zammit Lunch break (45 min) 13:00 - 14:00 Writing the project work plan, acrosslimits including portioning budget Lecturer: Rebecca Zammit Short break (15 min) 14:15 - 15:15 Planning a good communication, acrosslimits dissemination and exploitation strategy Lecturer: Rebecca Zammit **Social programme:** Visit to the European Solidarity Center (museum). 16:30 - 19:00 For registered participants, tickets at participants' own cost (~35 PLN).



10:15 - 11:45



Day 4: Knowledge and Technology Transfer

25 Sep 2025

Knowledge valorization & open science:

latest updates from INORMS congress

- **08:30 09:00** Registration and welcome coffee
- 09:00 10:00 Fundamentals of knowledge and technology transfer Lecturer: Bernard Denis

Short break (15 min)

Lecturer: Elena Sultana

Short break (15 min)



ASTP A World of Knowledge Transfer







- 14:15 15:00 Get to know ICCVS and its goals! Speaker: Natalia Marek-Trzonkowska
- 17:00 18:00 Social programme: Visit to the University of Gdańsk OLIWA campus. For registered participants, free of charge.







Day 5: Entrepreneurship, Commercialization and Project Building

26 Sep 2025

Registration and welcome coffee 08:30 - 09:00 Fundamentals of innovation and 09:00 - 10:00 World of entrepreneurship Knowledge Lecturer: tbc Short break (15 min) **Creating bridges between scientific** 10:15 - 11:30 CERIC Central European Research Infrastructure research and non-academic stakeholders Lecturer: Marcello Turconi 11:30 - 12:45 **Pitching to investors and research funders** acrosslimits Lecturer: Ivana Marsic Lunch break (45 min) Entrepreneurial spin-off skills & avoiding 13:30 - 14:00 ASTP A World of common pitfalls in academic spin-offs Knowledge Lecturer: tbc Short break (15 min) Workshop: Project building with AI tools 14:45 - 16:00 SCIENTISTS NEED MORE SCHILLER 🔕 MERTENS **Lecturer: Daniel Mertens** Wrap-up of the event 16:00 - 16:15 Jniversity Speaker: Izabela Raszczyk

